zaterdag 4 december 2010

Zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim

In Brussel hebben gisteren 6 Europese landen een verdrag ondertekend voor de opriching van een "functioneel gezamenlijk luchtruim" (FABEC). Dit verdrag, dat zou kunnen leiden tot een eenmaking van het Europese luchtruim, heeft tot gevolg dat vliegtuigen minder omwegen moeten maken waardoor men korter en zuiniger kan vliegen.

Over de 6 betrokken landen (België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en niet-EU-lid Zwitserland) vliegt ongeveer 55 % van alle luchtverkeer in Europa, gelijk aan 5,5 miljoen vluchten per jaar. Het nieuwe luchtruim is zo'n 1,7 km2 groot en bevat grote luchthavens zoals Parijs, Schiphol, Frankfurt, München, Zürich en Brussel.

Door de ondertekening verbinden de landen zich ertoe alle geschikte maatregelen te nemen die leiden tot:
  • harmonisatie van regels en procedures,
  • het verlenen van luchtvaartdiensten,
  • civiel-militaire samenwerking,
  • toezicht, prestaties en bestuur.


De toekomstige FABEC-Raad zal erop toezien dat aan deze maatregelen wordt voldaan. Maar eerst zal er in de periode 2012 - 2014 een plan opgesteld moeten worden met concrete doelstellingen op vlak van veiligheid, financiën, ecologische duurzaamheid en capaciteit.

Ook het "Netwerk voor Nachtroutes" werd aangepast en resulteerde in niet minder dan 115 nieuwe routes. Hierdoor sparen luchtvaartmaatschappijen al 4.800 ton kerosine uit en hebben ze een verminderde CO2-uitstoot van maar liefst 16.000 ton!

Het FABEC-verdrag moet ten laatste eind december 2012 door de 6 landen bekrachtigd zijn.

Ik vind dit echt een goed initiatief en hoop dat er nog vele landen hun voorbeeld zullen volgen. Dit komt niet alleen de natuur ten goede doordat er minder luchtvervuiling plaatsvindt, maar ook de passagiers hebben er baat bij. Zo zullen de vluchttijden verkorten en zullen we minder moeten betalen voor een ticketje doordat we brandstof en tijd uitsparen, want zoals iedereen wel weet... time is money!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten