vrijdag 3 december 2010

De prijs van het paradijs

Malediven, ervaar het Bounty-gevoel in je waterbungalow


Ongeveer 30 jaar geleden heeft de regering van de Malediven beslist om de atollen aan de toerist te schenken. Ondertussen zijn 87 van 1190 kleine eilandjes in de Indische Oceaan, die per boot of watervliegtuig bereikbaar zijn, door resorts in beslag genomen.

De Malediven trekken niet alleen honeymooners aan maar ook snorkelaars en duikers, welke nefast blijken te zijn voor de instandhouding van de mooie koraalriffen. Door de toerist te informeren over de impact van het aanraken of zelfs losrukken van koraal, hoopt men de verwoesting van het rif af te wenden. Maar het management van het resort op Sun Island denkt hier anders over. Volgens hen vermenigvuldigen de door hen nieuw uitgezette koralen zich in snel tempo.

Maar niet alleen de directe invloed van de toerist op het milieu speelt een rol, ook de indirecte. Zo wordt er heel wat voedsel geïmporteerd om aan de wensen van de toerist te beantwoorden aangezien het eiland enkel bananen, ananas en vis levert. Wekelijks brengen boten zo’n 7 ton voedsel naar Sun Island en binnen enkele jaren zal de invoer voornamelijk via het luchtruim gebeuren, rechtstreeks vanuit de Sri Lankaanse hoofdstad.

De vragen die we ons bij dit artikel moeten stellen zijn simpel.
  • Is het acceptabel dat wij, als toeristen, de natuur van al deze eilanden verdrijven door ze vol te bouwen met resorts?
  • Hebben wij het recht om koraalriffen te beschadigen enkel en alleen omdat we een stukje mee naar huis willen nemen als bewijs van deze prachtige onderwaterwereld?
  • Mag de toerist eisen dat er voedsel geïmporteerd wordt wanneer dit niet voorradig is in het land van bestemming?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten