vrijdag 31 december 2010

Zwitserse touroperator neemt Best Tours over

Nadat Best Tours vorige week donderdag failliet was verklaard, boden zich bijna onmiddellijk 3 overnamekandidaten aan. De Zwitserse touroperator Kuoni zal Best Tours overnemen en belooft dat alle 35 jobs in Wemmel behouden zullen blijven.

 

De Zwitserse touroperator is blij dat ze de deal hebben kunnen sluiten aangezien Best Tours een gevestigde waarde is. Bovendien biedt Best Tours een kwaliteitsvol product aan dat nauw aansluit bij de activiteiten van Kuoni. Nu kan Kuoni haar maatwerkreizen aanvullen met georganiseerde groepsreizen naar verre bestemmingen. Men is ervan overtuigd dat men met het nieuwe, uitgebreidere aanbod een sterke positie op de Belgische markt zal kunnen innemen.


Best Tours is België’s grootste onafhankelijke touroperator gespecialiseerd in exotische bestemmingen. Kuoni bezit naast Best Tours ook volgende Belgische touroperators:

·          Koning Aap

·          African Holidays

·          Royal Hansa

·          EmotionS


Agressieve passagier Brussels Airlines aangehouden

Nadat een 35-jarige Congolees donderdag amok maakte op een vlucht van Brussels Airlines richting Kinshasa, moest het vliegtuig rechtsomkeer maken. Volgens de politie maakte de man een verwarde en agressieve indruk wanneer hij van het vliegtuig werd gehaald.


De onderzoeksrechter heeft de man nu aangehouden op basis van artikel 30 van de Luchtvaartwetgeving. Dit  artikel bestraft iedereen die de veiligheid van een vliegtuig in gevaar brengt, met celstraffen van 10 tot 20 jaar.


Bovendien heeft Brussels Airlines klacht ingediend tegen de man en zal de luchtvaartmaatschappij een schadevergoeding eisen voor de kosten die hij veroorzaakt heeft. Deze kosten betreffen:

·          extra landingsrechten

·          extra brandstof

·          vergoedingen voor de andere passagiers



dinsdag 28 december 2010

Luchthavens New York opnieuw open

Sinds 18 à 19 uur plaatselijke tijd (middernacht in België) zijn de 3 internationale luchthavens (John F. Kennedy, La Guardia en Newark) van New York weer open. Het vliegverkeer verloopt er echter nog erg moeizaam.

De New Yorkse luchthavens waren urenlang gesloten omwille van een zware sneeuwstorm. Hierdoor liepen zelfs de vluchten op Zaventem met bestemming de Amerikaanse oostkust, vertraging op.

Spijtig genoeg valt dit juist in de eindejaarsperiode, wat de drukste week van het jaar is voor de Amerikaanse luchthavens. Men vreest dat het nog dagen kan duren voor alle gestrande passagiers weer kunnen vertrekken.

Niet alleen het vliegverkeer ondervindt hinder bij het noodweer. Ook het weg- en treinverkeer werd deels lamgelegd. Zo zaten mensen urenlang vast in treinen die niet meer voor- of achteruit konden doordat de rails volledig waren ondergesneeuwd.

De staten Maryland, Virginia, North Carolina, New Jersey, Massachusetts en Maine kregen het het zwaarst te verduren. Hierdoor was men genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen.

Zo zie je maar dat niet alleen ons landje hinder ondervindt bij het noodweer… Hopelijk bereidt men zich er de komende jaren beter op voor waardoor er minder chaos zal ontstaan wanneer dit opnieuw gebeurt!

 

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101228_001

zondag 26 december 2010

Brussels Airport verwacht weinig problemen

Goed nieuws voor alle reizigers op Brussels Airport! De luchthaven verwacht weinig of zelfs geen sneeuw waardoor er “normale winteroperaties” zullen kunnen plaatsvinden.


Hierdoor zal het luchtverkeer min of meer normaal verlopen maar er kunnen zich wel enkele vertragingen voordoen omwille van het de-icingproces. Bovendien kunnen er nog steeds vluchten afgelast worden omwille van extreme weersomstandigheden op de plaats van bestemming.


Men raadt reizigers wel aan om steeds voor vertrek de status van hun vlucht te checken alvorens naar de luchthaven te komen.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1200254/2010/12/26/Brussels-Airport-verwacht-weinig-problemen.dhtml

Nederlandse hotelketen haalt foie gras van menukaart

Na hotelketens als Bilderberg, Carlton, Mövenpick en Marriott Hotels stopt nu ook de Nederlandse hotelketen Eden Hotel Group met het serveren van foie gras. De stichting van “Wakker Dier” had de directie hiertoe opgeroepen omdat foie gras een zeer dieronvriendelijk product is.

Foie gras is zeer omstreden vanwege de manier waarop arme ganzen en eenden worden vetgemest. Op volgende links verneem je meer over deze wrede methode:

Gelukkig is de consumptie van foie gras in Nederland de afgelopen 3 jaar sterk gedaald. In 2007 werd er nog ruim 73 ton ganzenlever gegeten in tegenstelling tot 32 ton vorig jaar.

Momenteel voert “Wakker Dier” een campagne met Jort Kelder om het eten van foie gras te stoppen. Maar ook in ons land voeren dierenorganisaties een hevige strijd tegen de productie van foie gras!

Iedereen zou de productie en consumptie van foie gras moeten boycotten! De dierenmishandelaars zouden zware straffen moeten krijgen en eigenlijk gewoon hetzelfde lot ondergaan! Hopelijk komt er een einde aan het verschrikkelijke lijden van ganzen en eenden voor hun lever en worden deze wanpraktijken snel verboden door de wet!

Ik vind het bovendien heel goed van deze hotelketens dat zij alvast foie gras van hun menukaart schrappen!

Op onderstaande link kunt u (onderaan op de pagina) de petitie tegen foie gras tekenen. U kan natuurlijk ook de petitie downloaden en iedereen in uw omgeving aansporen om te tekenen tegen dit onrecht! http://www.gaia.be/ned/control.php?groupname=feiten_foiegras&topgroupname

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1200310/2010/12/26/Nederlandse-hotelketen-haalt-foie-gras-van-menukaart.dhtml

vrijdag 24 december 2010

Luchthavens open, maar veel hinder

De luchthaven van Charleroi is vanmorgen om 6u30 weer geopend,nadat hij sinds donderdagavond was gesloten omwille van de hevige sneeuwval. Ook de luchthaven van Luik is weer volledig open sinds 6 uur vanmorgen.


Op Zaventem krijgen alle vertrekkende vluchten voorrang. Hierdoor zullen er tot 16 uur geen vliegtuigen meer kunnen landen.


Hoewel alle landings- en startbanen open zijn, is het technisch heel moeilijk om ze telkens gebruiksklaar te maken. Momenteel sneeuwt het niet meer bij en probeert men het aantal vertrekkende vluchten per uur op te drijven. Eenmaal meer vliegtuigen kunnen vertrekken, kunnen de aankomende vluchten ook weer genormaliseerd worden. Natuurlijk gaat dit nog wel enkele uren duren. Voorlopig worden de vluchten met bestemming Brussels Airport omgeleid.


Om de gestrande reizigers van de voorbije nacht op te vangen, worden er intussen samen met het Rode Kruis regelingen getroffen om de mensen te kunnen laten overnachten. Aangezien de hotels in de omgeving overvol zitten, zullen de reizigers op veldbedjes moeten slapen.  


Bovendien raadt men passagiers aan om na te kijken of je vlucht niet afgelast is, anders heeft het geen zin om naar de luchthaven te komen.



maandag 20 december 2010

Waarom moet een vliegtuig ijsvrij gemaakt worden?

Wanneer een vliegtuig een tijd in het koude winterweer heeft stilgestaan, moet het toestel eerst ijsvrij gemaakt worden vooraleer het weer mag opstijgen.


Maar waarom is het nodig dat een vliegtuig ijsvrij gemaakt wordt? Wel, een vliegtuig kan pas opstijgen wanneer er een lift plaatsvindt. Wanneer de vleugels bedekt zijn met ijs, zal een deel van het liftvermogen verloren gaan. Zo heeft een ijslaagje van 5 mm een verzwarend effect van 40 % waardoor het liftvermogen 30 % minder bedraagt dan normaal.


Maar niet alleen de vleugels zijn erg gevoelig aan ijsvorming, ook de beweegbare delen zoals het landingsgestel, de besturingselementen en de flaps ondervinden hier last van waardoor het vliegtuig onbestuurbaar wordt.


Om ijsvorming tegen te gaan wordt er gebruik gemaakt van de techniek “de-icing”. Hierbij wordt het toestel met een hete oplossing van water gemengd met Glycol bespoten. Bij het opstijgen wordt deze vloeistof door de vertrekversnelling van het vliegtuig geblazen waardoor deze niet meer kan bevriezen.


Op volgende site vindt u meer uitleg over dit hele gebeuren: http://www.aviationwiki.nl/index.php/De-icing_&_Anti-icing



In Paleis van Versailles komt mogelijk luxehotel

Een gedeelte van het Paleis van Versailles zal omgetoverd worden tot een luxehotel met 23 kamers. Enkele kamers zullen uitzicht bieden op de Orangerie met zijn bijzondere collectie kuipplanten. Het 17de eeuwse paleis behoort tot de belangrijkste toeristische attracties van Frankrijk.

Het Hôtel du Grand Controle, waarin de financiële toezichthouders van het paleis huisden, wordt volgend jaar omgebouwd tot hotel. Dit “baanbrekend initiatief” is nodig om de renovatie van het vervallen gebouw te bekostigen.

Ik vind het goed dat men de renovatie wil betalen met inkomsten die voortkomen uit het toerisme. Hierdoor krijgt de bevolking ook eens de kans om een nachtje in één van de meest bekende kastelen door te brengen. Het prijskaartje zal natuurlijk wel iets minder interessant zijn...

donderdag 16 december 2010

Instapkaart met streepjescode wereldwijd ingevoerd

Vanaf heden zal elke passagier een instapkaart met streepjescode gebruiken om in te checken in plaats van de oude magnetische boarding pass.

Deze technologie is veel goedkoper (levert een jaarlijkse besparing van 1,5 miljard dollar op) en maakt het mogelijk om op verschillende manieren in te checken:
·         via de mobiele telefoon
·         thuis of op kantoor
·         bij een self-service kiosk

Bovendien kan men de instapkaart gebruiken voor fast lanes bij security of toegang tot de lounges.

Doordat men op verschillende manieren kan inchecken wordt het gemakkelijk voor de passagier en moet men minder lang aanschuiven. Hierdoor zullen er waarschijnlijk ook minder boze klanten zijn.

Marokko wil strandtoerisme ontwikkelen in de Sahara

Eén van de prioriteiten in de strategische toeristische ontwikkeling van Marokko is de totstandkoming van het strandtoerisme in de Sahara. Volgens de minister van Toerisme heeft de Sahara (inclusief de Westelijke Sahara) een grote toekomst voor zich en dienen Spanje en de Canarische Eilanden als voorbeeld.

Enkele bedenkingen:
·         Hoe zit het met waterbevoorrading?
·         Welke excursiemogelijkheden zijn er of kunnen er ontwikkeld worden in de woestijn?
·         Is dit duurzaam toerisme?

‘Het moet gedaan zijn met die comprends pas'

Horeca-uitbater geeft Franstalige werknemers Nederlandse les

Een horeca-uitbater in De Panne is het meer dan beu dat zijn Nederlandstalige klanten worden afgescheept met een “Je ne comprends pas” wanneer ze in het Nederlands een schotel bestellen. Voor de Vlaamse klanten vormt het Frans niet zo’n probleem maar voor de Nederlandse gasten leidt dit vaak tot misverstanden.

Omdat cursussen Nederlands in avondschool vaak niet beëindigd worden, zullen er vanaf februari verplichte lessen gegeven worden door een privéleraar Nederlands.. Deze lessen zullen tijdens of na de werkuren plaatsvinden in de horecazaak en bovendien krijgen gemotiveerde cursisten een premie. Er is dus geen ontkomen meer aan…

Ik vind het een goed idee dat ook Franstaligen verplicht hun kennis van het Nederlands moeten verbeteren. Zo zal de taal ook minder problemen vormen in noodsituaties.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=7E33LO4O&word=toerisme

Tsjernobyl wordt toeristische attractie

Wie had ooit gedacht dat een kernramp zou leiden tot een extreme vorm van toerisme?

De nucleaire ramp in het Oekraïense Tsjernobyl ontstond op 26 april 1986 toen kernreactor nummer 4 explodeerde en een wolk radioactief materiaal over een groot deel van Noord-Europa dreef. Na de ramp werd de geëxplodeerde kernreactor voorzien van een betonnen mantel die momenteel op het punt staat in te storten. De bouw van de nieuwe en veiligere mantel zou in 2015 voltooid moeten zijn. Het project, dat ruim 380 miljoen euro kost, wordt gefinancierd door internationale donoren.

De site kan al sinds enkele jaren bezocht worden maar bleek tot op de dag van vandaag geen al te groot succes te zijn. Momenteel wordt er dan ook hevig gebrainstormd over potentiële arrangementen.

Op volgende site worden de gevaren alsook enkele touroperators vermeld die uitstappen naar Tsjernobyl  aanbieden: http://www.losapos.com/nl/Tsjernobyl.

zaterdag 4 december 2010

Zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim

In Brussel hebben gisteren 6 Europese landen een verdrag ondertekend voor de opriching van een "functioneel gezamenlijk luchtruim" (FABEC). Dit verdrag, dat zou kunnen leiden tot een eenmaking van het Europese luchtruim, heeft tot gevolg dat vliegtuigen minder omwegen moeten maken waardoor men korter en zuiniger kan vliegen.

Over de 6 betrokken landen (België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en niet-EU-lid Zwitserland) vliegt ongeveer 55 % van alle luchtverkeer in Europa, gelijk aan 5,5 miljoen vluchten per jaar. Het nieuwe luchtruim is zo'n 1,7 km2 groot en bevat grote luchthavens zoals Parijs, Schiphol, Frankfurt, München, Zürich en Brussel.

Door de ondertekening verbinden de landen zich ertoe alle geschikte maatregelen te nemen die leiden tot:
  • harmonisatie van regels en procedures,
  • het verlenen van luchtvaartdiensten,
  • civiel-militaire samenwerking,
  • toezicht, prestaties en bestuur.


De toekomstige FABEC-Raad zal erop toezien dat aan deze maatregelen wordt voldaan. Maar eerst zal er in de periode 2012 - 2014 een plan opgesteld moeten worden met concrete doelstellingen op vlak van veiligheid, financiën, ecologische duurzaamheid en capaciteit.

Ook het "Netwerk voor Nachtroutes" werd aangepast en resulteerde in niet minder dan 115 nieuwe routes. Hierdoor sparen luchtvaartmaatschappijen al 4.800 ton kerosine uit en hebben ze een verminderde CO2-uitstoot van maar liefst 16.000 ton!

Het FABEC-verdrag moet ten laatste eind december 2012 door de 6 landen bekrachtigd zijn.

Ik vind dit echt een goed initiatief en hoop dat er nog vele landen hun voorbeeld zullen volgen. Dit komt niet alleen de natuur ten goede doordat er minder luchtvervuiling plaatsvindt, maar ook de passagiers hebben er baat bij. Zo zullen de vluchttijden verkorten en zullen we minder moeten betalen voor een ticketje doordat we brandstof en tijd uitsparen, want zoals iedereen wel weet... time is money!


Spaans luchtruim gesloten door spontane staking


90 % van de luchtverkeersleiders meldde zich ziek waardoor het Spaanse luchtruim geheel (uitgezonderd Andalusië) gesloten bleef. Hierdoor ondervonden ongeveer 250 000 reizigers hinder en vonden er op Brussels Airport heel wat vertragingen plaats.
 
Al sinds geruime tijd wordt er druk onderhandeld over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden maar tot op heden blijven de resultaten uit.
 
Even een korte opsomming van de negatieve gevolgen:
 
  • een groot aantal boze reizigers die niet (tijdig) op hun bestemming arriveren
  • verlieslatend voor de toeristische sector
  • levert eventueel een slechte reputatie op
  • staking leidt tot meer wrevel tussen luchtverkeersleiders en luchtvaartmaatschappijen
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1191311/2010/12/03/Spaans-luchtruim-gesloten-door-spontane-staking.dhtml

vrijdag 3 december 2010

De prijs van het paradijs

Malediven, ervaar het Bounty-gevoel in je waterbungalow


Ongeveer 30 jaar geleden heeft de regering van de Malediven beslist om de atollen aan de toerist te schenken. Ondertussen zijn 87 van 1190 kleine eilandjes in de Indische Oceaan, die per boot of watervliegtuig bereikbaar zijn, door resorts in beslag genomen.

De Malediven trekken niet alleen honeymooners aan maar ook snorkelaars en duikers, welke nefast blijken te zijn voor de instandhouding van de mooie koraalriffen. Door de toerist te informeren over de impact van het aanraken of zelfs losrukken van koraal, hoopt men de verwoesting van het rif af te wenden. Maar het management van het resort op Sun Island denkt hier anders over. Volgens hen vermenigvuldigen de door hen nieuw uitgezette koralen zich in snel tempo.

Maar niet alleen de directe invloed van de toerist op het milieu speelt een rol, ook de indirecte. Zo wordt er heel wat voedsel geïmporteerd om aan de wensen van de toerist te beantwoorden aangezien het eiland enkel bananen, ananas en vis levert. Wekelijks brengen boten zo’n 7 ton voedsel naar Sun Island en binnen enkele jaren zal de invoer voornamelijk via het luchtruim gebeuren, rechtstreeks vanuit de Sri Lankaanse hoofdstad.

De vragen die we ons bij dit artikel moeten stellen zijn simpel.
  • Is het acceptabel dat wij, als toeristen, de natuur van al deze eilanden verdrijven door ze vol te bouwen met resorts?
  • Hebben wij het recht om koraalriffen te beschadigen enkel en alleen omdat we een stukje mee naar huis willen nemen als bewijs van deze prachtige onderwaterwereld?
  • Mag de toerist eisen dat er voedsel geïmporteerd wordt wanneer dit niet voorradig is in het land van bestemming?