woensdag 5 januari 2011

Ook Great Barrier Reef bedreigd door overstromingen

De buitengewoon grote overstromingen die Queensland (in het noordoosten van Australië) treffen, breiden zich nog steeds uit en vormen nu zelfs een bedreiging voor het Great Barrier Reef!

Het grootste koraalrif ter wereld is Unesco-Werelderfgoed en lokt jaarlijks duizenden toeristen. Maar hoe lang zal het nog bestaan? Niet alleen de vele olierampen die het gebied treffen, vormen een rechtstreekse aanslag op het rif maar ook het toerisme op zich. Zo nemen duikers maar al te graag een stukje koraal als souvenir mee naar huis.

Het overstromingsgebied blijft zich uitbreiden van 22 naar 40 gemeenten en dit heeft nefaste gevolgen voor de riffen. Het afvalwater voert vuil en pesticiden mee die het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem van het Great Barrier Reef grondig verstoren.

Momenteel is er nog geen verbetering in zicht. Het niveau van de rivier Fitzroy, die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, zal stijgen naar een piek van 9,4 meter. Daarnaast verwacht men in het zuiden van Queensland hevige onweders, waardoor het water weer snel kan stijgen. In totaal is het overstromingsgebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen en werden er al meer dan 200 000 mensen getroffen.


Bron: http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/wetenschap/ook-great-barrier-reef-bedreigd-door-overstromingen/article-1194913711047.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten